Varför snöar det?

snöarHur kommer det sig att det ibland kommer snö istället för regn?

Moln består vanligen av pyttesmå vattendroppar, men om det blir tillräckligt kallt fryser vattendropparna till iskristaller. Detta är vanligt när molnen befinner sig högt upp i atmosfären. Iskristallerna kan sedan om förhållandena är de rätta slå ihop sig till snöflingor. När snöflingorna blir tillräckligt tunga faller de till marken. Om snöflingorna passerar genom tillräckligt varma luftlager kommer de att hinna smälta innan de når oss här nere på jorden, och vi kommer att få ett vanligt regn istället för snö. Om det däremot är tillräckligt kallt hela vägen ned fortsätter snöflingorna att vara just snöflingor.

  • Om snöflingorna bara delvis hinner smälta på vägen ned får vi snöblandat regn.
  • Om snöflingorna först smälter och sedan faller genom att kallare luftlager igen kan det bildas underkylt regn eller iskorn.
  • Om iskristaller faller genom fuktig luft där temperaturen är nära noll grader får de en fukthinna och denna fukthinna gör det enklare för iskristallerna att fasta i varandra och bilda riktigt stora snöflingor. På svenska brukar extrastora snöflingor kallas för lappvantar.

Vad är trindsnö?

Trindsnö, även kallat snöhagel, faller ur bymoln och kornen studsar när de träffar marken. Kornen är hårdare och mer kompakta än vanliga snöflingor, men inte lika hårda som vanliga hagelkorn. Diametern är vanligen i spannet 2 mm – 5 mm.

I Sverige är det framförallt på våren som trindsnö uppträder, och då särskilt om temperaturen är kring nollan. Kornen brukar vara tämligen spröda och går lätt itu om de landar på ett hårt underlag.

Kan det snöa fast det är plusgrader ute?

Ja, fast det är ovanligt. Snöflingor kan bildas högt uppe i luften där det minusgrader, och om det är tillräckligt torr luft på vägen ned kan de förbli snöflingor trots att det är plusgrader ute. Denna snö kommer dock att smälta snabbt när den når marken.

Läs mer här: