Varför heter det örngott?

Örngott kan ju låta som något mumsigt man matar rovfåglar med, men örngott är ett slags överdrag för kuddar – och då särskilt sådana kuddar som man vilar huvudet på när man sover.

Men varför heter det örngott?

örngottÖrngott är ett ord som förekom redan i fornsvenskan, där det kunde stavas på lite olika vis, inklusive örnagaat, örnagaath, örnagāt, örnagad och örnegåt. På den tiden avsåg ordet dock själva kudden, närmare bestämt en huvudkudde. Om man stoppade sin huvudkudde i ett överdrag var detta överdrag ett örngottsvar.

Det var inte förrän i mitten av 1800-talet som ordet örngott (oavsett stavning) började användas för kuddens överdrag istället för att avse själva huvudkudden. Ordet örngott har alltså betytt huvudkudde mycket längre än vad det har betytt kuddöverdrag.

Örn-

Första delen av ordet örngott har som du säkert har gissat med örat att göra. Örn eller örna är helt enkelt en gammal plural genitivform av öra.

Kuriosa #1: Örnatasslan är ett gammalt svenskt ord för skvaller.

Kuriosa #2: Djuret tvestjärt kallas i södra Sverige dialektalt för örnastjärt eftersom man förr i tiden trodde att dessa insekter ville krypa in i folks öron och klippa sönder trumhinnan med den saxliknande stjärten.

– gott

Andra delen av ordet har förmodligen sitt ursprung i det gamla svenska ordet gat som betyder behag. (Jmfr gätas, som betyder ’att finna behag i’.) Ett örngott är alltså något som är behagligt för örat.

En annan teori är att -gott är en avljudsform av ett verb som betyder fånga, mottaga, ta emot. I fornnordiskan fanns ordet geta som betydde att få tag i, fånga, mottaga, ta emot. I engelskan finns det fortfarande kvar i form av ordet get. Ett örngott skulle därmed vara något som tar emot öronen, och det stämmer ju oavsett om man har den gamla betydelsen kudde eller den nya betydelsen kuddöverdrag.

Värt att notera är att det förr var vanligt med stavningen örngått istället för örngott. Svenska Akademins ordlista (SAOL) från år 1889 använder stavningen örngått, och avråder uttryckligen från stavningarna örngodt och örngott.

Är örngott och kuddvar samma sak?

Nej, örngott och kuddvar är inte samma sak. I modern svenska är skillnaden denna:

  • Kuddvaret är det fodral som håller kuddens fyllningsmaterial på plats. Kuddvaret sitter alltså närmast stoppningen och brukar vara helt igensytt, även om öppningsbara kuddvar också förekommer.
  • Örngottet träs över kuddvaret. Tanken är att man enkelt ska kunna ta av örngottet och tvätta det, till skillnad från kuddvaret som sitter där det sitter. Örngottet har därför en öppning. För att hindra kudden från att glida ut ur örngottet kan det finnas knappar, knytband, blixtlås, en inre tygflik, eller liknande.

Vad är en örngottshuva?

I svenska allmogehem var det förr i tiden vanligt med inbyggda väggfasta sängar. Den kortsida av ett örngott som var tänkt att ligga ut mot rummet och därmed vara synligt pryddes gärna med en vacker bård, till exempel en broderad bård eller en mönstervävd bård. Denna del av örngottet kallades för örngottshuva.

Läs mer här: