Växer ananaser på palmer?

Detta är en förvånansvärt vanlig myt i Sverige och det är en myt som jag beskyller Disney för. De har i flera filmer avbildad hur ananaser växer som palmer. Detta är dock inte sant. Jag är ledsen att berätta att det inte finns några ananaspalmer. Ananaser växer på plantor som påminner mycket om toppen av ananasen och en ananasodling påminner mer om ett potatisfält än en palmodling.

Hur växer ananaser

ananasAnanasen är som sagt en växt som påminner mycket om toppen på de ananaser du köper i butiken. Faktum är att du kan plantera den toppen om du vill och få en helt ny ananasplanta. Det funkar inte alltid men om du prövar några gånger skall du nog snart lyckas. Det är bra om du lämnar några centimeter annans vid toppen och låter den torka ett par dagar innan du planterar. Plantera i sandrik jord. Om din ananastopp står alltför blött så kommer den ruttna. Ett annat alternativ om du vill plantera en annans är att gräva ner en hel annans i jorden med bara den gröna toppen ovanför jord. Titta alltid att toppen är hel innan du planterar en ananas. Om centrum på bladkransen har brutits av så kan plantan inte överleva.

En vuxen ananasplanta ser ut precis som den lilla bladkransen på toppen av en ananas men mycket större. Bladen är ofta ca en meter långa och plantan är ca en meter hög. Varje ananas planta ger bara en ananas som växer upp på en stängel i mitten av plantan. När ananasen är mogen så dör plantan som har producerat den. Medan den dör så producerar den ofta en lång rad dotterplantor som växer upp runt kransen på den döende plantan. Detta påminner mycket om bananer där varje planta också bara får en klase bananer innan de dör ner och skapar en massa dotterplantor.

Ett vanligt missförstånd är att ananaser hänger på plantan i den lilla bladrosetten på toppen av frukten. Detta är inte sant. Ananasen sitter istället fast på sin stängel i botten av frukten och bladkransen är på toppen av frukten även när den sitter på plantan. Detta är ett sätt för frukten att sprida sig. Frukten kan transporteras av djur som vill äta frukten till nya platser där toppen förhoppningsvis kan falla ner och skapa en ny planta.

Ananaser tål torka mycket bra och kan odlas på torra platser.

Att odla ananas

ananasfarmAnanas odlas på stora farmer i en lång rad olika länder. Hawaii är förstås berömda för ananas men de är långt ifrån den enda platsen där de odlas. Det finns en lång rad olika typer av ananaser som har olika smaker och olika användningsområden. Vissa är mer lämpliga för att mixa i drinkar medan andra är godare att äta rå. Ett par exempel av ananastyper inkluderar:

  • Dorado: En mycket mörkt gul och söt typ an ananas som är god att äta rå och i desserter.
  • Criollo: En ljus typ av ananas som är ganska sur och perfekt för att blandas i drinkar.
  • Queen: En typ med en ljusgul färg och en mild söt smak. Detta kan vara ett bra alternativ för individer som tycker att andra sorter river alltför mycket i munnen.

De olika typerna av ananas som odlas är både olika odlingsformer och olika arter. Det finns en lång rad olika arter på olika plaster i världen.

Ananasfarmer odlar normalt ananaser på stora fält. De odlar ananaserna i långa rader för att göra det lätt att övervaka och skörda. Det tar normalt ca två år från att en liten planta planteras till att man kan skörda frukten. Bönderna tar normalt tillvara de dotterplantor som bildas kring de döende plantorna för att plantera nya rader. Det går fortare att få ny frukt om man istället låter dotterplantorna sitta kvar på sin döende moderplanta men odlingen kan bli alltför ostrukturerat om man låter ananaserna växa mer vilt och de flesta bönder väljer därför att regelbundet plantera om fälten.

Ananas har mycket styva och vassa blad som lätt kan skära in i mänsklig hud. Det är detta som gör det så viktigt att odla dem i strukturerade rader så att man lätt kan plocka frukten.

Läs mer här: