Varför blir tänder missfärgade?

tanderDet finns många olika anledningar till att en eller flera tänder i munnen missfärgas. Det är vanligt att vi slentrianmässigt skyller på mat, dryck eller tobak när våra tänder inte ser ut som vi vill att de ska, men sanningen är att det finns betydligt fler faktorer som kan påverka tandens färg. Det är därför en bra idé att besöka en tandläkare och få en diagnos på vad som egentligen ligger bakom missfärgningen.

Vill man göra något åt missfärgningen är det viktigt att veta vad den beror på. Att till exempel försöka använda så kallad ”vitgörande” tandkräm för att få ordning på en tand som färgas mörk på grund av en lagning inuti tanden är dömt att misslyckas, och alltför ivrigt borstande kan göra att slipmedlet i tandkrämen slipar sönder tandens emalj.

Här nedanför hittar du några olika anledningar till att tänder missfärgas och vad man bör tänka på om man vill försöka få bort missfärgningen.

Orsak Information
Tetracykliner Om tänder som inte är färdigbildade utsätts för tetracykliner kan de bli grågula, och det finns också risk för att ett mörkare vågrätt band visar sig på tänderna.

Ofta syns inte någon missfärgning när tänderna precis har kommit upp ur tandköttet, utan det är först senare som missfärgningen uppträder, i takt med att tänderna exponeras för solljus.

På grund av detta brukar tetracykliner inte ges till:

  • Barn under 8 års ålder
  • Gravida kvinnor

Tetracykliner är en sorts antibiotika.

Det är ofta svårt eller mycket riskabelt att försöka få bort missfärgningen eftersom det inte handlar om en missfärgning som ligger utanpå tanden. Själva tandanlagen skadades av tetracyklinerna och missfärgningen går sällan att göra någonting åt med konventionella tandblekningsmetoder. Dessutom måste man vara mycket varsam med tänder som skadats av tetracykliner eftersom de kan vara skörare än normala tänder.

Tetracyklinskadade tänder ska endast behandlas av tandläkare. Att experimentera med blekmedel, slipande tandkrämer eller dylikt hemma rekommenderas inte.

Feber Tandanlagen hos ett barn kan skadas av långvarig hög feber. Det är alltså inte de framvuxna tänderna som skadas utan tandanlagen för tänder som ännu inte har brutit fram. Det är svårt att behandla den här typen av missfärgningar eftersom de inte kommer utifrån.
Fluor Fluor i rätt mängd är bra och stärker våra tänder, men som alltid kan det bli för mycket av det goda. Om barns tänder utsätts för alltför höga halter fluor kan det resultera i missfärgade tänder. Detta ses huvudsakligen hos barn i hem där vattnet kommer från en privat brunn med höga fluorhalter.

Om man får sitt vatten från en privat brunn bör man kontrollera fluorhalten. Om den bara är något förhöjd behöver detta inte innebära en risk för barnets tänder så länge barnet i övrigt avstår från fluortandkräm, fluortabletter, fluorsköljning, fluorpensling, etc.

Tandläkaren och kommunens miljökontor kan ge mer specifika råd.

Livsmedel Vissa livsmedel innehåller starka färgämnen som kan missfärga tänderna.

Om färgämnen lägger sig utanpå emaljen brukar det gå att få bort dem genom att använda en tandkräm med extra mycket slipmedel, eller besöka tandhygienisten för att få sina tänder rengjorda och putsade.

Om färgämnen däremot har trängt in i emaljen och dentinet behöver man istället använda sig av blekmedel. Att försöka slipa bort missfärgningen skulle skada tanden alltför mycket.

Exempel på livsmedel som är kända för att kunna orsaka missfärgningar av tänderna är blåbär, rödvin, te och kaffe.

Tobak Tobaksprodukter kan orsaka missfärgningar av tänderna på samma vis som livsmedel. Ytterligare missfärgningar brukar går att få bort med rengöring och putsning, medan mer djupgående missfärgningar behöver blekas bort.
Metall Metall i munnen kan orsaka missfärgningar. Det kan till exempel röra sig om en tandställning eller en amalgamfyllning. För ett varaktigt resultat behöver man få bort metallen och sedan inleda en blekbehandling.

Om det är en metallfyllning i en tand som färgar av sig brukar det ge en blågrå missfärgning. En tandläkare kan ta bort metallfyllningen och applicera blekmedel inuti tanden. Vanligen appliceras blekmedel även utanpå tanden för att snabbare ge resultat. I vissa fall ersätts metallfyllningen omedelbart med en ny permanent fyllning (utan metall). I andra fall är missfärgningen så pass allvarligt att man behöver upprepa tandblekningen inifrån flera gånger och tandläkaren ersätter därför inte med en permanent fyllning förrän hela behandlingen är över.

Våld Om pulpan (tandens nerv) utsätts för våld kan den skadas så pass allvarligt att tanden blir gulare eller mörkare än tidigare. Detta tillstånd är svårt att komma till rätta med eftersom tandens nerv är skadad. I vissa fall kan det fungera att kontinuerligt bleka tandens emalj.

Det är ovanligt att mänskliga tänder naturligt är så kritvita som de ser ut på retuscherade reklamaffischer. Istället brukar färgen på mänskliga tänder helt naturligt variera i olika nyanser av gulvitt. Våra gener påverkar den naturliga färgen på våra tänder, och det är också vanligt att tänderna blir mörkare i takt med att vi åldras.

Viktigt att tänka på är också att ibland är det inte tänderna som är missfärgade utan fyllningar, kronor eller broar som är så kritvita att de får omgivande naturligt färgade tänder att se gula ut i jämförelse. Istället för att försöka anpassa alla sina naturliga tänder efter det onaturliga inslaget kan man låta tandläkaren färga den kritvita biten så att den passar bättre in i omgivningen.