Hur sätter man upp ett akvarium

Ett akvarium kan vara ett vackert naturligt konstverk i ditt hem. Det kan också vara ett mycket bra sätt att lära dina barn mer om hur naturen fungerar. Att sköta ett akvarium lär barnen mer om biologi, kemi och en rad andra ämnen på ett smart och roligt sätt. Många barn (och vuxna) glömmer aldrig första gången deras fisk fick barn. Det är spännande och ett bevis på att man ger dem en bra miljö. I denna artikel skall vi titta närmare på hur du gör om du vill starta ditt första akvarium. Denna artikel förutsätter att du aldrig har haft akvarium förut.

Att välja akvarium

akvariumDe flesta som väljer sitt första akvarium väljer att köpa ett mycket litet akvarium. De tänker att detta är ett bra sätt att se om de gillar att ha akvarium och att det är lättare att sköta ett litet akvarium än ett stort akvarium. Detta är ett stort misstag. Det kan verka konstigt men det är mycket svårare att sköta ett litet akvarium än det är att sköta ett stort akvarium. Ju större ett akvarium är desto lättare blir det att sköta. Detta beror på att ett litet akvarium innehåller lite vatten och blir mycket känsligt för kemiska ändringar. Det krävs bara lite överbliven mat för att förgifta ett litet akvarium. Ett större akvarium har mer vatten som buffrar mot effekten av den överblivna maten och maten kan därför inte förgifta vattnet i ett stort akvarium. Ett stort akvarium innehåller också mycket mer godartade bakterier som hjälper dig att hålla vattenkvalitén hög.

Ditt första akvarium skall aldrig vara mindre än 100L. Akvarium som är mindre än så är mycket mer känsliga och gör det mycket svårare att hålla dina fiskar friska och glada. Ett större akvarium ger dig också större variation över vilka typer av fiskar du kan hålla. Guldfiskar skall t.ex. aldrig hållas i små akvarium.

Om du har plats och tid så rekommenderar jag att du väljer ett 250 eller 500L akvarium för ditt första akvarium. Detta låter dig skapa ett vacker konstverk och gör det mycket lättare att sköta akvariet. Välj aldrig ett akvarium på mindre än 100 l som ditt första akvarium.

Att placera akvariet

Ett akvarium är väldigt tungt. Du måste försäkra dig om att golvet där du vill ställa akvariet är tillräckligt starkt för att du skall kunna ställa akvariet där. Större akvarium bör alltid stå på medar och inte på ben. Ben fokuserar vikten över en alltför liten yta. Ett 500 liters akvarium väger ofta 750 kg när det är inrett. Ett litet 100L akvarium väger normalt va 150 kg. Om du vill veta hur mycket ditt akvarium kommer väga så skall du multiplicera liter antalet med 1.5 för att få dess totala vikt när det är inrett.

Du skall alltid välja att placera ditt akvarium på en plats där det inte träffas av solljus. Placera aldrig ett akvarium under ett fönster. Om ditt akvarium träffas av solljus så blir risken för alger mycket hög.

Välj en plats där det är lätt att se och njuta av akvariet. Jag rekommenderar att du placerar det i ditt kontor eller i vardagsrummet. Placera aldrig ett akvarium i ett sovrum eftersom de aldrig är 100% tysta. Om du gillar att höra porlande vatten när du somnar klan dock ett akvarium i sovrummet tvärtom vara en mycket bra ide.

Att inreda akvariet

akvarium-rotterNär akvariet står på sin plats är det dags att inreda akvariet. Hur du skall inreda akvariet beror på vilken typ av biotop du vill återskapa. Råden som jag ger här nedan kommer därför vara av allmän art. Om du vill skapa en viss biotop kan det vara bättre att leta en specifik guide online som lär dig hur du inreder ett akvarium som skall ha den biotopen,

Det första du skall göra är att placera ett antal stora rötter eller stenar på botten av akvariet så att du skapar olika nivåer i akvariet. Dessa stenar och rätter kommer hålla sanden på sin plats och skapa ett mer dramatiskt landskap. Att bara ha en platt botten blir lätt tråkigt. Ca 15 cm skillnad mellan den lägsta och den högsta punkten är ofta bra. Eftersom du kommer att hälla ca 5 cm sand på botten i det lägsta området så kommer den slutliga höjdskillnaden bli ca 10 cm.

När du har gjort detta är det dags att hälla i sand. Jag föredrar att använda en svart sand men det är upp till dig att bestämma vilken typ av sand du vill använda. Det vanligaste och billigaste alternativet är engelsk sjösten. Detta är den sand du ser i de flesta fiskaffärer och som har stenar i olika ljusa färger.

Fyll ca 5 cm sand i framkant av akvarier. Fyll sedan de olika platåerna du har skapat upp till deras övre nivå. Om du vill ha mycket växter kan du placera några centimeter blomjord under sanden i de djupare platåerna. Det är viktigt att jorden täcks av minst 5 cm sand för att inte röras upp i vattnet när akvariet är i drift.

När sanden har placerats i akvarier kan du placera in ytterligare stenar och rötter som skall ligga ovanpå sanden som dekorationer och för att skapa grottor och gömställen för fisken. Om du vill ha aggressiva fiskar är det viktigt att du designar akvariet på ett sådant sätt att det finns naturliga revir gränser.

Dags för vatten

När du har gjort detta är det dags att fylla akvariet till hälften med vatten. Vanligt kranvatten fungerar bra och temperaturen spelar nu mindre roll. Placera en tallrik på akvariet botten och rikta vatten sprutet mot denna. Om du inte gör det kommer vattnet gräva i sanden och grumla vattnet.

Fyll akvariet till det är ungefär en tredjedel fullt. När du har gjort detta är det bäst att vänta tills nästa dag så att vattnet hinner klarna.

Plantera in växter

vaxter

Det är nu dags att plantera in växter. Välj billiga och snabbväxande växter till att börja med. Du kan plantera in mer exotiska och vackra växter senare när akvariet är mer väletablerat. I början är det bra att ha snabbväxande växter som hjälper till att kontrollera alger. Plantera högvuxna växter längst bak och mer kortvuxna närmare framsidan på akvariet. Skapa täta buskage som fisken kan gömma sig i.

Detta är även en bra tidpunkt att placera in och slå på doppvärmaren så att du får rätt temperatur i akvariet. 24-25 grader är ofta ett bra val men vissa arter föredrar varmare eller kallare vatten. Läs alltid om de arter du vill köpa innan du köper dem för att se att de passar i ditt akvarium.

Fyll akvariet

Nu är det dags att fylla akvariet helt fullt. Använd återigen en tallrik för att undvika att grumla vattnet. När akvariet är helt fullt bör du montera och starta filtret. Slå på belysningen ovanpå akvariet.

Vänta

När växterna är planterade och akvariet fullt så kommer det steg som jag tycker är den absolut svårast delen i att sätta upp ett nytt akvarium och det är att vänta. Du bör låta akvariet stå som det är i ca två veckor innan du börjar lägga fisk i det. Detta för att det skall hinna bildas en bra bakteriekultur i akvariet. Det finns medel att köpa som skyndar på denna process men man bör ändå vänta minst en vecka innan man lägger i fisk.

Akvariet är mycket känsligt under denna period och om du lägger till en massa fisk så riskerar du att alla fiskar dör p.g.a. kemiska svängningar. Denna risk är mycket mindre om du väntar.

Om du absolut inte vill ha ditt akvarium tomt i två veckor kan du släppa in ett par små tåliga fiskar i akvariet under denna period. Detta kan hjälpa till att skapa en bra bakterieflora fortare. Det är dock mycket viktigt att du inte köper för mycket fisk direkt.

Börja köpa fisk

När två veckor har gått kan du börja lägga till mer fisk i akvariet. Jag rekommenderar att du bara lägger till ett par nya fiskar i veckan tills akvariet är full belagt. Hur många fiskar du kan lägga till i veckan beror givetvis till stor del på hur stora fiskar du köper och hur stort ditt akvarium är.

Det är en mycket bra ide att köpa test kit så att du kan hålla koll på nitrat och nitrit. Detta låter dig se hur fort du kan lägga till fisk och om du måste göra ett extra vattenbyte.

Mata dina fiskar sparsamt under första veckorna.