Varför har vi julstjärnor vid jul

Varje år så säljs det hundratusentals julstjärnor i svenska butiker. Nästan alla hem köper åtminstone en som de placerar i ett fönster eller på ett bord. När julen är över så slänger de flesta bort sina julstjärnor trots att de kan fortsätta att växa i fönstret där de står till nästa jul. Med detta i åtanke måste man fråga sig varför julstjärnan har blivit så förknippad med julen och varför vi inte håller eller säljer denna vackra blomma under resten av året.

Vad betyder namnet

julstjarnaMan skulle kunna tänka sig att blomman har blivit så förknippad med jul p.g.a. sitt namn. Julstjärna. Detta är dock inte fallet. Vi kallar numera blomman för julstjärna just för att vi brukar köpa den vid jul. Vi köper den inte vid jul för att den heter julstjärna. Blomman kallades tidigare poinsettia, Ett namn som har anknytning till dess latinska namn och som beskriver blommans olika uddar.

Faktum är att blomma är minst lika förknippad med julen i USA där blomman fortfarande kallas för poinsettia och inte för Christmas star eller något liknande. I spansktalande länder kallas julstjärnan normalt Pastor (prästblomma) men även där har den stark anknytning till julen. I tropiska områden kan man dock ofta se den blomma i trädgårdar under olika delar av året. Det är dock bara under julen som man tar in den i sina hus.

Det är med andra ord inte namnet som har fått oss att förknippa dem med jul.

Den röda färgen

Kan det då vara de mörkgröna bladen och de intensivt röda blommorna som har fått oss att förknippa dessa blommor så starkt med julen? Det går inte förneka att detta förmodligen är anledningen till att det har blivit så populära på julen och varför vi tycker så mycket om dem. Detta är dock inte heller anledningen till att de så starkt förknippas med julen. Detta kan ses i det faktum att julstjärnor förekommer i en rad andra färger än bara i rött. Rosa och vita julstjärnor är t.ex. mycket vanliga att se i butikerna och det finns även gula och blå versionen men dessa ser man betydligt mer sällan i handeln. Den blå julstjärnan odlas fram genom att man odlar plantorna i kopparrika jordar. Om man flyttar dem till vanliga jordar så kommer blommorna att tappa sin blå färg och istället bli vita.

Det faktum att julstjärnor finns i många färger antyder att det inte är deras utseende som avgör att vi associerar dem med julen. Om det vore fallet ter det sig troligt att vi skulle förknippa den vita versionen med pingst (som normalt förknippas med vitt) och kalla den pingststjärna.

Ett exempel på detta kan man se i Kalanchoe där man normalt säljer röda plantor som en typisk julväxt och gulblommande plantor som en typisk påskväxt. De säljs under olika namn såsom våreld och hästglöd vid olika tillfällen på året.

Den verkliga anledningen vi förknippar julstjärnor med julen

Den egentliga anledningen till att vi förknippar denna växt med julen har att gör med hur julstjärnas växtcykel ser ut. Det vi kallar blommor på julstjärnan är egentligen inte blommor utan helt vanliga blad som har blivit röda, rosa eller vita. De egentliga blommor är små oansenliga gulgröna blommor i mitten av dessa blad.

Julstjärnan har mycket specifika krav för att den skall börja utveckla färgade blad och blommor. Den kräver minst tolv timmars mörker varje natt för att den skall blomma. Detta sammanfaller med årets mörkaste tid. Det sammanfaller med andra ord med julen. Historiskt sätt har det med andra ord bara varit möjligt att framställa denna blomma och få den att blomma till just jul. Detta innebär att julen har varit den enda tid den har varit tillgänglig och p.g.a sin fina röda färg har många velat köpa den och ha den som en del av sina juldekorationer. Det är med andra ord julstjärnans specifika krav som har fått oss att förknippa den med julen.

Numera kan man genom att artificiellt mörklägga växthus odla fram blommande julstjärnor under hela året men det är bara kring julen som det finns tillräcklig efterfrågan för att det skall vara värt att göra det.

Läs mer här: